Horts úrbans a Castelló, el despertar de la terra adormida

Hui podem jugar a ser agricultors amb el nostre portàtil. O, si més no, quan la passivitat ens envaeix, podem veure per televisió les tasques agrícoles més delirants en granjes de pagesos metrosexuals. Tanmateix, els nostres fills o nosaltres mateixos fa temps, pot ser molt de temps, que no sentim l’aroma de la remulla prop de casa o el bram d’un ase que olora la primavera. L’última bajoca que vamplantar molts de nosaltres va ser en un pot amb cotó quan encara no sabíem ben bé el que significava la paraula crisi. Almenys, vam descobrir que les plantes es bellugaven. Sí, jo mateixa em vaig sorprendre del ràpid que creixia aquella bajoca captiva. Mai no m’havie parat a observar un arbre, és clar, tenia coses més importants a fer. El Mario Bros engolint-se un bolet creixia un grapat més que la bajoca amb un got sencer d’aigua.

Si ens pararem a observar als nostres veïns, plantes i arbres del nostre entorn més proper, podrem, inclús, xafardejar al voltat del canvi climàtic. Tothom ha sentit parlar del canvi climàtic però això ens agafa molt de lluny, bo, el mar està prop del nostre poble però fins que pugi… a mi no m’agafarà. És obvi que amb la nostra insignificant dimensió del temps no podem avaluar res amb la simple observació de les variables atmosfèriques sinó és a través dels instruments que ens ofereix la ciència i els registres dels nostres avantpassats. Tot i això, els ametlers d’aquella rotonda que creues tots els dies cada any floreixen abans. A més, aquest any ha gelat i els geranis del balcó han fet figa. Això també és canvi climatic o, almenys, al nostre parer localista i les conseqüències que pot tindre no son gaire conegudes però poden amenaçar l’estabilitat d’un ecosistema sencer. Imagineu-vos que avorrit seria si tots els anys fera la mateixa temperatura i calcat regim de precipitacions. Doncs segur que si no ho ficaren a la televisió a l’hora de màxima audiència, molts del nens dels de “les bajoques al pot” no ho notarien, ni tampoc molts dels pagesos del “new age”. O potser sí. Molt probablement l’ametler de la rotonda que creues tot els dies, on ara el buit d’alguns arbres l’ocupe una escultura de Ripolles, floriria el mateix dia, any rere any.

El 15M ens ha fet despertar, i ensumant l’aire fresc que despren l’herba sana de l’hort úrba de la plaça 15M (antiga Mª Agustina) ens hem adonat que ja ha arribat el temps de tornar a valoritzar l’agricultura tradicional i propera, la dels nostres avis i pares, la del nostre voltant, i deixar enrere la pesant rutina d’engegar cada dia la televisió.

Cal que les generacions futures disposen d’un llegat natural. Un patrimoni natural que s’allunya de joves i menuts al mateix ritme que creixen les nostres ciutats. I quina millor eina d’apropar-se a la nostra natura que replegant les seues llavors. Qui ho diria? Fins els habitants de les ciutats més grans i allunyades del mon rural com ara Barcelona o València volen tornar a apropar-se a l’agricultura. Amb diferents objectius es belluguen molts projectes d’una nova agricultura. Diguem-ne ecològica. D’altres en diuen orgànica o biològica. Mots que es poden resumir en un aprofitament dels recursos naturals amb el qual no emprarem productes químics de síntesis ni organismes modificats genèticament per evitar les plagues o per adobar. L’ús indiscriminat dels composts químics a l’agricultura ha contaminat els nostres sòls i aqüífers subterranis (amb especial notorietat a la Plana), enverinant la nostra flora i fauna i alterant els cicles naturals dels elements. L’origen d’aquesta cadena de despropòsits es també qui pateix les conseqüències de la mateixa. El creixent consum d’aigua mineral sèrie un bon exemple dels efectes de l’agricultura intensiva. Ara per ara beure de l’aixeta a la Plana és tot un repte, vos adoneu que estem perdent un dret bàsic com és el dret a l’aigua de qüalitat i gratuïta, i d’això en diuen “estat del benestar”.

Poc a poc ens assabentem de la necessitat d’un canvi i inclús les administracions pareix que recoltzen tímidament per l’agricultura ecològica, encara que el que nosaltres reivindiquem des de l’Assemblea va més enllà del nou reglament sobre producció i etiquetat de productes ecològics (834/2007) de l’Unio Europea, no som com ells, no volem obrir un nou mercat de consumidors, volem que el poble deixe de consumir i començe a pensar, a pensar mentres conrrea la terra que un dia va ser seua. No calen gaire diners per engegar un projecte d’hort social com el que han desenvolupat els companys de CENNUC-Castelló, o un petit hort de jardinera com el que han dut a terme els companys de “La Cosa Nostra”. De fet, només fan falta dues coses la terra i la il·lusió, no cal anar molt lluny per trobar algú amb un tros de terra per llaurar, tant de bo fora tan fàcil aconseguir la il·lusió per conrear-la. Amb l’objectiu d’ajudar a trobar-se a propietaris sense temps per llaurar i llauradors sense diners per comprar la terra des del grup de treball de Natura i Agricultura de l’Assemblea d’Indignats de Castelló hem engegat un projecte anomenat Banc de Terres que sembla que ja comença a rodar a la Marjaleria.

Tenim al nostre abast l’oportunitat de conèixer els plaers de la terra, i no cal que segueix mítica. Ensomniar amb les collites del demà ja no es patrimoni dels inversors de borsa. Són nombrosos els projectes que fan de l’agricultura una eina d’apropament a la natura, i a les relacions social amb gent que comparteix les nostres inquietuts. Horts urbans a banyeres o sacs, hort socials, horts educatius, horts cooperatius… quan comencem a llaurar la cultura del ciment?. Baix del ciment hi ha un hort. Un hort que ha començat a despertar en alguns dels solars alliberats per al poble gràcies a la crisi del rajola.

Durant gairebé 2 mesos en Mª Agustina em tirat endavant el nostre petit projecte, però malauradament hui (4 de juliol) el nostre hort ha sigut desallotjat al camió del fem quan estaven a punt de madurar les primeres tomaques, tots els esforços i il·lusions han sigut arrancades per les “autoritats competents”. Aquesta és la seua democracia.

Grup de treball “Natura i Agricultura” – Assemblea d’Indignats Castelló

El grup de Natura i Agricultura es reunix tots els dilluns i dimecres a les 20:00 en la Plaça 15M

 

 

One comment

  1. smkn dice:

    A banda de que a l’escola jo vaig plantar gentilles, i no pas bajoques, em senc plenament identificat amb el text. A més, està molt ben escrit, enhorabona. Què més es pot dir? Visca la terra, o sona massa tòpic?

    Salut i gràcies, la il·lusió no s’acaba 🙂